Ovo je biljka čiji naziv sasvim sigurno stvara najviše stigme i predrasuda među ljudima. Bilo kakav pozitivan ton o njoj gotovo po pravilu nailazi na osudu, iako pravih argumenata za to manjka, a znanja o njenim dejstvima još uvek su nepoznanica kako za doktore i naučike, tako još više za obično građanstvo, te smo svedoci ambivalentnog stava država prema konzumaciji delova ove biljke. Reč je o konoplji.

Zli glas prati kanabis da je on prvi pokazatelj čovekove psihičke slabosti i podstrekivač na konzumaciju drugih opasnih droga, kao i prvi korak ka sigurnoj zavisnosti čoveka od psihoaktivnih supstanci. Za njega se veruje i da je rekreativna droga koja otvara vrata drugim psihoaktivnim supstancama, te razlika između kanabisa i heroina među laicima gotovo i da ne postoji, a te razlike itakako ima. I velike su. Zato je neophodno da se detaljno upoznamo sa ovom potcenjenom i nepravedno ozloglašenom biljkom i razumemo da nije svaka vrsta biljke kanabis ona koja može da utiče na psihičko stanje individue.

Poslednjih dvadesetak godina sve više se javlja potreba za detaljnijim istraživanjima koja dokazuju pozitivna dejstva ove biljke na čovekov organizam. Ipak, zbog svoje supstance THC, zahteva veću dozu informisanosti korisnika o njegovom dejstvu i količini koja ima benefitarna svojstva, pre samog konzumiranja.

Iako oštre sankcije koje su bile na snazi velikim delom u XX i početkom XXI veka, nisu dozvoljavale njeno uzgajanje i prodaju, a posedovanje makar i najmanje količine je nosilo epitet ilegalno, industrijska konoplja nije gubila na popularnosti. Od strane uživalaca i korisnika dobila je brojne nadimke od kojih su neka i iz milošte data. Tako jezik ulice poznaje travu, vutru, gandžu, gras, Meri Džejn, domaćicu, šiptarku, gunju, vutragenju, šit, pot, džidžu, a zamotuljak već spremljen za konzumaciju i koji se inhalira, naziva se buksna, sparva, džoint.

Situacija za konoplju i njene uživaoce se polako menja. Sve više se ljudi na ličnom primeru uverava da stara verovanja i zao glas nemaju potporu u realnosti. Države menjaju svoje zakone i polako, ali sigurno, veći broj država dozvoljava upotrebu CBD-a u medicinske svrhe.

Call Now Button